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Q/A(13) Applicability to Military Outside the U.S.

“Scope and Applicability”

Q13: Does TSCA section 402 apply to U.S. military bases, facilities, and
installations located outside of the U.S.?

A13: No.  EPA does not have authority to regulate environmental conditions in foreign
countries.  Environmental compliance by Department of Defense installations
overseas is governed by a number of documents.  For example, Executive Order
12088, dated October 13, 1978, requires that the heads of government agencies
responsible for constructing or operating Federal facilities outside of the United
States must ensure that the construction or operation of those facilities complies
with the environmental laws of the host country or jurisdiction.  This general
requirement applies to all Department of Defense installations outside the United
States, its territories and possessions.  Military facilities also may be subject to
treaties or other bilateral or multilateral agreements.


